Leerverzorging
van voet tot knie
Nieuwe leren rijlaarzen staan chique tijdens het rijden, maar voor de prijs die je ervoor betaalt wil je wel dat ze er ook zo uit blijven zien. De manier waarop je ze onderhoudt is bepalend voor hoe lang je leren rijlaarzen mee kunnen. Slijtage is onvermijdelijk bij veelvuldig gebruik, maar je kunt dit wel tot het minimum beperken met de volgende tips:
Tip 1: Direct na het rijden schoonmaken
Leerverzorging sets zijn bedoeld om de laarzen meteen na het rijden weer schoon te maken en te verzorgen zodat ze langer mooi blijven. Tijdens het rijden komt je rijlaars in contact met het paard. Het zweet, zand en huidvet is funest voor het leer. Het is te vergelijken met hoe je eigen huid voelt, als je uit de zee komt en je daarna niet afdroogt. Door laarzen iedere keer na het rijden schoon te maken haal je meteen alle vuiligheid van je laars af. Dit kan met een vochtige doek, maar bij voorkeur met een cleaner. Zo krijgt het vuil geen kans om in de poriën van het leer te kruipen.
Tip 2: Blijf goed voor je laarzen zorgen
Onderhoud de laarzen ook wanneer je deze niet gebruikt! Door slecht weer of een blessure kan het zijn dat je laarzen tijdelijk in de kast blijven staan. Hierdoor slijten leren laarzen snel wanneer deze niet onderhouden worden. Ze drogen dan uit en kunnen gaan barsten wanneer ze weer gebruikt worden. Daarnaast loop je de kans dat er schimmels actief worden zodra je de laarzen voor een langere tijd in een vochtige ruimte laat staan. Je kunt dit achteraf reinigen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter.
Tip 3: Rits of veter?
Rijlaarzen met veters
De meeste modellen hebben een sierveter. Onderhoud is dan niet nodig. Wel zal je merken dat ook de veter slijt en die kan eenvoudig door jezelf vervangen worden. Met een naald kun je de veter door de gaatjes rijgen waar je niet achterlangs bij kan komen. Speciale veters voor de Florence en de Rimini kun je bij jouw lokale Petrie dealer bestellen.
Rijlaarzen met ritsen
Indien je laarzen met ritsen hebt, rits deze helemaal open wanneer je de laars uit wil doen. Door met je ene voet op de hak van de andere voet te gaan staan om ze uit te trekken, kan de zool los gaan laten.
Wanneer je rijlaarzen draagt kunnen er korreltjes zand of ander vuil in de rits terecht komen waardoor deze uiteindelijk niet meer goed open en dicht zal gaan. Omdat vuil zoals stof, zand en haren invloed hebben op de kwaliteit van de rits, raden wij aan dit regelmatig schoon te maken. Het makkelijkste is om het vuil er tussenuit te borstelen met een kleine borstel.
Tip 4: Droog laarzen niet bij de verwarming
Droog leren laarzen nooit bij de verwarming. Hierdoor zullen ze uitdrogen. Zijn je laarzen nat en wil je ze drogen? Dan volstaat een gewone kamer prima. Zorg dat deze ruimte niet vochtig is. Dus zet je rijlaarzen niet in een afgesloten zadelkast wanneer ze vochtig zijn. Bijvoorbeeld na het rijden.
Tip 5: Extra liefde bijzondere leersoorten
Wanneer je laarzen in een bijzondere kleur hebt, zoals cognac of rood, is het aan te raden deze eenmaal te behandelen met een crème in dezelfde kleur als het leer. Verstandig is om dit te blijven herhalen, omdat de kleurstoffen in het leer aangetast kunnen worden bij intensief gebruik.
Heb je een wedstrijd en wil je je laarzen extra laten glanzen? Ga er met een nylon pantykousje over heen. Deze laat jouw rijlaarzen extra stralen in de ring.
Lakleder
Heb je laklaarzen? Deze vragen om ander onderhoud. Lakleer heeft namelijk een laklaagje over het leer heen. Hierdoor dringt een cleaner of creamer dus niet door tot het leer. Een vochtige doek is voldoende voor het schoonmaken. Bij schoenenwinkels kan je een speciale lakpolish kopen om de laarzen mooi glanzend te houden.
Nubuck
Zoals bij bijna alle soorten leer, start het onderhouden met het verwijderen van vlekken. Dit doe je met een suèdeborstel. Het belangrijkste bij nubuck, is dat je de vlekken niet inwrijft met een doek. Doe je dit wel, dan druk je het vuil de poriën in en valt het bijna niet meer te herstellen. Gebruik de rubberen zijde van de borstel voor het verwijderen van vuil, en de koperen zijde voor het opruwen van het leer. Zijn de vlekken nog niet helemaal verdwenen, dan kun je jouw laarzen plaatselijk ‘wassen’ met leather wash of met een cleaner.
Tip: Door de kwetsbaarheid van nubuck is het wekelijks impregneren van deze stoffen noodzakelijk, zeker wanneer je de laarzen vaak draagt. Gebruik hiervoor een impregneerspray van goede kwaliteit. Naast dat je de stof vuil- en waterafstotend maakt, haal je hiermee ook direct de kleur op.